Νέα έκδοση της Mito, σε SUV θα λανσάρει η Alfa Romeo, με την Ιταλική εταιρεία να δηλώνει πως τα compact αυτοκίνητα (μικρά) δεν πάνε τόσο καλά στις πωλήσεις, όσα τα SUV.

Ο CEO της FCA (Fiat Chrysler Automobiles) Sergio Marchionne κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, αποκάλυψε πως το μέλλον της MiTo δεν είναι σε hatchback. Τα SUV και τα crossovers είναι πρώτα σε πωλήσεις και η Ιταλική φίρμα σκέφτεται να εστιάσει σε αυτά. Το επόμενο αυτοκίνητο θα είναι ένα 4X4, μικρότερο από την Stelvio και θα ανταγωνίζεται την BMW X5.

Περισσότερες πληροφορίες θα υπάρξουν όταν και η μάρκα θα αποκαλύψει τα μελλοντικά της πλάνα σε μια παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου. Ωστόσο όπως τόνισε ο Marchionne «Εάν υπάρχει MiTo στο μέλλον δεν νομίζω πως θα είναι στο ίδιο σχήμα, καθώς η αγορά των δίθυρων hatchback έχει συρρικνωθεί».
Ο Reid Bigland, διευθύνων σύμβουλος της Alfa Romeo, είχε τονίσει στο παρελθόν πως τόσο η Giulietta, όσο και η MiTo θα μπορούσαν να κοπούν από τη γραμμή παραγωγής. “Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι τα πράγματα θα γίνονται πιο ξεκάθαρα, ωστόσο φαίνεται πως η MiTo δεν πρόκειται να ξαναβγεί στη γραμμή παραγωγής με την σημερινή της εμφάνιση. Θα αλλάξει γραμμή πορείας. Θα μπορούσε να κάνει χρήση της τεχνολογίας από το Fiat 500X και το Jeep Renegade που και τα δύο έχουν πάει αρκετά καλά στον τομέα των πωλήσεων” πρόσθεσε στην δήλωση του.

Η εστίαση της Alfa στα νέα μοντέλα, θα μετατοπιστεί από την Ευρώπη στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική, όπου οι μεγάλες αγορές όγκου είναι SUV και crossovers. “Για μια νέα Alfa που προχωρεί, ο φακός μας είναι λιγότερο εστιασμένος στην Ευρώπη, αλλά πλέον περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Bigland. “Σίγουρα στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική τα μικρά αυτοκίνητα όπως η Giulietta και η MiTo είναι τα μικρότερα τμήματα αυτοκινήτων που είναι στην αγορά”. Οπότε στην Ιταλική εταιρεία αποσκοπούν σε άλλες κατηγορίες αυτοκινήτων. Άλλες εταιρείες ακολούθησαν παρόμοια πορεία. Παράδειγμα αποτελεί η Γαλλική εταιρεία DS που αντικατέστησε το DS3 σε DS3 Crossback.

Η Alfa Romeo MiTo (Type 955) είναι ένα τρίθυρο supermini που παρουσιάστηκε επίσημα στις 19 Ιουνίου 2008 στο Castello Sforzesco στο Μιλάνο της Ιταλίας. Έκανε την πρώτη του διεθνή παρουσία στο Βρετανικό Σόου Αυτοκινήτων το 2008. Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε από την 8C Competizione. Μεταξύ 2008 και 2016, κατασκευάστηκαν 250.000 Μίτο.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος