Η ανθρωπότητα έχει αναρωτηθεί πολλές φορές για το τι υπάρχει πέρα από τον κόσμο και τον πλανήτη μας. Κι εδώ και πολλά χρόνια έχει πάρει τις απαντήσεις της, καθώς πλέον έχουμε γίνει πολύ συχνοί «επισκέπτες» του διαστήματος. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί ποτέ πώς άραγε να ακούγεται το διάστημα και ποιοι είναι οι ήχοι του;

Σε αυτό φυσικά η καταλληλότερη για να δώσει τις απαντήσεις είναι η ΝΑΣΑ, η οποία κυκλοφόρησε μια συλλογή των «ήχων» του διαστήματος, δίνοντας ζωή –αν μπορούσαμε να το πούμε έτσι- στις ραδιοεκπομπές που συλλαμβάνονται από τα διαστημικά σκάφη της, καθώς ταξιδεύουν σε όλο το ηλιακό σύστημα. Για να αποκαλύψουν τους φευγαλέους «ήχους», οι επιστήμονες μετέτρεψαν τις εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων που συγκεντρώθηκαν στις διάφορες αποστολές σε ηχητικά κύματα. Η συλλογή, λοιπόν, αυτή υπάρχει σε μια νέα λίστα αναπαραγωγής στο Soundcloud, με τίτλο «Spooky Sounds from Across the Solar System» και περιλαμβάνει 22 αποσπάσματα «διαστημικών ήχων», από το σφύριγμα ενός κεραυνού στον Δία μέχρι την τρομακτική έκρηξη φωτός ενός αστεριού. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας ή καλύτερα… στα αυτιά μας, μια εντυπωσιακή νέα προοπτική στους πλανήτες και άλλα μυστηριώδη αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα.

Η ΝΑΣΑ έδωσε και περισσότερες πληροφορίες για τα ηχητικά αποσπάσματα που δημοσίευσε. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ο «βρυχηθμός» του Δία, ο οποίος καταγράφηκε από το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, όταν διέσχισε το όριο του τεράστιου μαγνητικού πεδίου αυτού του πλανήτη. Το όργανο των κυμάτων του Juno κατέγραψε τη συνάντηση με τη «μαγνητόσφαιρα» του πλανήτη στις 24 Ιουνίου 2016 μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ωρών. Επίσης, αποκαλύφθηκε και ο ανατριχιαστικός βρυχηθμός των κυμάτων πλάσματος που κυμαίνονται στο διάστημα, τα οποία συνέλαβε το όργανο EMFISIS που βρίσκεται στο σκάφος των Van Allen Probes της NASA. H λίστα συνεχίζεται με πολλά αποσπάσματα ραδιοεκπομπών του Κρόνου, τα οποία συγκεντρώθηκαν από το διαστημόπλοιο Cassini. Ο Κρόνος, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί και η ΝΑΣΑ είναι «…πηγή έντονων εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων. Τα ραδιοκύματα συνδέονται στενά με τις ακτίνες κοντά στους πόλους του πλανήτη. Αυτές οι αύρες είναι παρόμοιες με τα βόρεια και νότια φώτα της Γης…». Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε ο τρομακτικός ήχος του κενού μεταξύ του Κρόνου και των δαχτυλιδιών του – που καταγράφηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Cassini. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τους αισθητήρες του σκάφους για να μετρήσουν την ποσότητα σκόνης στην περιοχή, στις 26 Απριλίου και στη συνέχεια μεταμόρφωσαν τα δεδομένα – μετρώντας κάθε σωματίδιο σκόνης που συγκρούστηκε με τον αισθητήρα – σε ήχο.

 

Ακόμη σε αυτήν την ιδιαίτερα πρωτότυπη playlist θα ακούσουμε και τους ήχους του Δία. Για την ακρίβεια, στις 27 Ιουνίου 1996, το διαστημόπλοιο Galileo έκανε την πρώτη προσεγγιστική του πτήση στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, τον Γανυμήδη, κι αυτό το ακουστικό απόσπασμα παρουσιάζει πληροφορίες από το πειραματικό όργανο Plasma Wave του Galileo.

Τέλος, για τους ήχους του Comet Encounter, η ΝΑΣΑ αναφέρει πως πρόκειται στην ουσία για σωματίδια σκόνης και μικρούς βράχους. Συγκεκριμένα, αυτά είχαν «λερώσει» ένα όργανο του προστατευτικού περιβλήματος του διαστημόπλοιου Stardust της NASA, κατά τη διάρκεια μιας προσεγγιστικής πτήσης του στον κομήτη Tempel 1, στις 14ης Φεβρουαρίου του 2011. Έτσι, λοιπόν, συμπεριλήφθησαν και αυτοί οι ήχοι στη συγκεκριμένη… «διαστημική» playlist.

Τώρα, συνεπώς, δε μένει παρά να δυναμώσετε την ένταση και να ακούσετε τους ανατριχιαστικούς, τρομακτικούς και κυριολεκτικά απόκοσμους ήχους του μακρινού και σκοτεινού διαστήματος!

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος