Η επιδημία του AIDS εξελίσσεται συνεχώς κατά την τελευταία τριακονταετία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο ιός HIV και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων εμφανίζει αλματώδη αύξηση παρότι τα κρούσματα του AIDS είχαν εμφανίσει τα προηγούμενα χρόνια στασιμότητα λόγω της επισταμένης πληροφόρησης του κοινού, πλέον πολλαπλασιάζονται και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 7 στους 100.000 Eλληνες είναι φορείς.

aids-1

Οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς έχουν κατατάξει στις πιο ευάλωτες ομάδες τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών καθώς τα ποσοστά τους αυξάνονται δραματικά τα τελευταία έτη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο HIV

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus, δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας.

Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Άλλοι, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ένα χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του, περίπου δύο εκατομμύρια υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα.Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται «HIV οροθετικός» και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός.
Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή «Τ κύτταρα») και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις..

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AIDS

AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV.
Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία, βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους.
Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις τότε λέμε ότι έχει AIDS. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV —συνήθως μεταξύ 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο.

Το 1981, οι πρώτες περιπτώσεις σοβαρής ανοσοποιητικής ανεπάρκειας διαγνώστηκαν όταν κάποιοι νέοι άνδρες ανέπτυξαν ασυνήθιστες μολύνσεις και καρκίνους. Η νέα αυτή ασθένεια ονομάστηκε αργότερα AIDS. Τότε κανείς δεν γνώριζε τι προκαλούσε αυτή την ασθένεια.

Καθώς η μόλυνση με HIV προχωράει, αποδυναμώνει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει τις ασθένειες. Ο ιός με την επίθεσή του στο ανοσοποιητικό σύστημα αφήνει τους ανθρώπους περισσότερο εκτεθειμένους σε άλλες ασθένειες. Όταν ένας άνθρωπος με HIV μολυνθεί με μια από τις επιπρόσθετες ασθένειες ή όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενήσει, τότε αυτός ο άνθρωπος έχει AIDS.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

  • Με τη χωρίς προφύλαξη σεξουαλική επαφή.
  • Με την από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων, όπως βελόνες, σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες), στα οποία υπάρχει μολυσμένο από τον ιό αίμα.
  • Από τη μητέρα, η οποία έχει λοίμωξη από τον ιό του AIDS, στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή τον θηλασμό.
  • Δεν κινδυνεύουμε να «κολλήσουμε» με οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, με το αγκάλιασμα ή το φιλί, με τη χειραψία, από αντικείμενα κοινής χρήσης (ποτήρια, μαχαιροπίρουνα), από τις τουαλέτες, από βήχα ή φτάρνισμα, από κοινή χρήση πλυντηρίων, από έντομα, από την πισίνα ή τη θάλασσα.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών τις υψηλότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού έχει,η μετάγγιση αίματος με 90%. Από τη μητέρα στο βρέφος, δηλαδή σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς θεραπεία, οι πιθανότητες μετάδοσης αγγίζουν το 25%. Η χρήση κοινής σύριγγας έχει πιθανότητες μόλυνσης 0,67%, ενώ η παθητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,5% μέχρι 1,7%.
Η ενεργητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη έχει πιθανότητες μετάδοσης σε ποσοστό 0,62% και η κολπική διείσδυση για τη γυναίκα 0,1%, ενώ ο κίνδυνος για τον άντρα ανέρχεται στο 0,05%.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο μόλυνσης σε μία μόνο έκθεση στον ιό.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, σε όλη τη διάρκειά της, με κάθε ερωτικό σύντροφο.
Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης συριγγών.
Συμβουλευτική καθοδήγηση για την HIV λοίμωξη στη γυναίκα που είναι ή σκοπεύει να μείνει έγκυος.

Αποφυγή θηλασμού από μητέρες με HIV λοίμωξη.

GAY άνδρες και HIV

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) είναι 19 φορές πιο πιθανό να ζουν με τον ιό HIV από ότι ο γενικός πληθυσμός.
Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις 6 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία) με τις περισσότερες μολύνσεις με HIV ανάμεσα στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, με το ποσοστό των gay ανδρών που είναι οροθετικοί στην Ελλάδα να υπερβαίνει το 10%.
Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι, το sex μεταξύ ανδρών είναι πιθανό να μην δηλώνεται ως τρόπος μετάδοσης σε μια σειρά από χώρες (όπως η Ελλάδα), όπου πολλοί gay δεν αποκαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους στους επαγγελματίες υγείας.
Πολλοί άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες έχουν βιώσει την ομοφοβία, το κοινωνικό στίγμα, τις διακρίσεις και τη βία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πιο ελπιδοφόρα είδηση που έκανε τον γύρω τον κόσμου τα τελευταία 24ωρα είναι η περίπτωση ενός 44χρόνου μη κατανομαζόμενου ασθενή ο οποίος ελπίζει ότι θα θεραπευθεί τελείως από το AIDS χάρη σε μια νέα θεραπεία.
Ο 44χρονος είναι ο πρώτος από τους 50 ασθενείς που ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή μιας νέας φιλόδοξης θεραπείας, η οποία αποτελεί συνεργασία των πέντε κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων (Κέμπριτζ, Οξφόρδης, Imperial, University College και King’s College Λονδίνου), με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Οι Βρετανοί γιατροί δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουν πράγματι για θεραπεία, αλλά ανέφεραν πως ο εν λόγω ασθενής εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση.

Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι υπάρχουσες θεραπείες αδυνατούν να καταστρέψουν τον ιό που καταφεύγει σε διάφορες «κρυψώνες» του ασθενούς.
Αυτό σημαίνει πως η νόσος μπορεί μέχρι στιγμής να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά όχι να θεραπευθεί οριστικά.
Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει τεράστια πρόοδος στον τομέα της φαρμακευτικής αγωγής και υπάρχουν πλέον πολύ καλά και αποτελεσματικά φάρμακα, με όλο και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Δεν χρειάζεται να παίρνει κανείς πολλά χάπια, πολλές φορές τη μέρα όπως στο παρελθόν. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό εμβόλιο, αλλά για την ώρα αυτό φαίνεται πως θα πάρει μερικά ακόμα χρόνια και φαντάζει ένα μακρινό όνειρο.

Από τον Τομέα Τηλεόρασης:

Έμιλυ Τσενάι, Δημοσιογράφος