Πόσες φορές έχει τύχει όταν είμαστε στρεσαρισμένοι από όλη τη μέρα, να καθόμαστε στο καναπέ μας, να πιάνουμε το λάπτοπ, και να βάζουμε μια χαλαρή μουσική, μια τζαμαικανή μουσική; Αυτή η μουσική, ή αλλιώς reggae, είναι ένα είδος μουσικής που δημιουργήθηκε στη Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και γρήγορα αναδείχθηκε ως κυρίαρχο της μουσικής στη χώρα. Από τη δεκαετία του 1970 έγινε ένα διεθνή είδος που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αφρική. Το reggae παρά τη «χαλαρή» μελωδία του,  είναι ευρέως αντιληπτό ως η φωνή των καταπιεσμένων.

Ετυμολογία

Ο όρος reggae προέρχεται απο τις λέξεις  rege – rege , μια Τζαμαϊκανή φράση που σημαίνει «κουρέλια ή κουρελιασμένα ρούχα» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ένα «κουρελιασμένο» ύφος μουσικής που μεγάλωσε στην Τζαμάικα την εποχή εκείνη. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Maytals, Frederick Hibbert, όρισε τον όρο reggae σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Reggae σημαίνει ό,τι προέρχεται από το λαό, κάτι καθημερινό, από το γκέτο, σημαίνει φτώχεια, δεινά, Ρασταφάρι, οτιδήποτε από το γκέτο. Είναι μουσική επαναστατών, ανθρώπων που δεν έχουν αυτό που επιθυμούν». Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η reggae συνδέθηκε επίσης στενά με το ρασταφαριανισμό, μεταφέροντας τα κοινωνικά και θρησκευτικά μηνύματά του και συμβάλλοντας στη διάδοσή του.

Ιστορία του reggae

Το reggae, ως μουσικός όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1968, έτος κυκλοφορίας του τραγουδιού Do the Reggay του συγκροτήματος Toots & the Maytals. Ένας ακόμα εκπρόσωπος της reggae, ο δημοφιλής τραγουδιστής Jimmy Cliff, κατάφερε να αποκτήσει διεθνή φήμη ως πρωταγωνιστής της ταινίας The Harder They Come (1972), που συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του νέου μουσικού είδους. Οι ρίζες του reggae ανιχνεύονται στο παροδοσιακό είδος που ονομάζεται μέντο (mento) και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και στο είδος τού σκα (ska). Το μέντο καθώς και το σκα χαρακτηρίζονται, ως κατά βάση λαϊκές και εορταστικές μουσικές, συνδεδεμένες με το χορό, που αναπτύχθηκαν αρχικά στο περιβάλλον των αγροτικών πληθυσμών της Τζαμάικα.

H reggae διατήρησε κυρίως τοπικό χαρακτήρα κατά τα πρώτα χρόνια διαμόρφωσής της, καθώς οι περισσότεροι εκπρόσωποί της παρέμεναν στη Τζαμάικα ενώ μικρό δείγμα της μουσικής τους ακουγόταν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς εκτός της χώρας, κυρίως τραγούδια των Jimmy Cliff και Desmond Dekke,  που περιστασιακά προβάλλονταν στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στα τέλη της δεκαετία του 1970 και στις αρχές του 1980 διαδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο dj Don Letts ξεκίνησε να παίζει κομμάτια reggae στα κλαμπ, όπως το The Roxy. Περίπου την ίδια εποχή, η reggae μουσική τροποποιήθηκε και τα τζαμαικανά θέματα αντικαταστάθηκαν απο θέματα της πόλης του Ηνωμένου Βασιλείου.Σημαντική,επίσης, συνεισφορά στη διάδοση της στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου είχε ο Bob Marley, ηγέτης του συγκροτήματος The Wailers και ένας από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες του είδους παγκοσμίως. Ο Marley εισήγαγε επίσης ορισμένες καινοτομίες στη reggae, επιταχύνοντας ελαφρά το ρυθμό της, χρησιμοποιώντας ενισχυμένες ροκ και μπλουζ κιθάρες καθώς και ένα φωνητικό γκόσπελ τρίο (I-Threes). Επιπλέον, οι Wailers ενσωμάτωσαν στοιχεία δανεισμένα από παραδοσιακούς αφρικανικούς και τζαμαϊκανούς ρυθμούς, όπως και από τους τελετουργικούς τυμπανισμούς που αποτελούσαν μέρος της μουσικής παράδοσης του κινήματος των Ρασταφάρι.

Μουσικά χαρακτηριστικά

Η reggae ενσωματώνει ουσιαστικά μερικά  μουσικά στοιχεία από τα blues, jazz, mento, calypso, αφρικανική μουσική, καθώς και άπο άλλα είδη. Οι μουσικές σκήνες της reggae αποτελούνται από δύο κιθάρες, τύμπανα, τουμπερλέκι,αρμόνιο και ένα ζευγάρι τραγουδιστών. Η reggae  παίζεται στα 4/4 του χρόνου, και ένα απο τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της είναι οι εκκεντρικοί ρυθμοί του.Οι κοφτές χορδές που παίζονται από την κιθάρα ή το πιάνο, που δημιουργούν τους εκκεντρικούς ρυθμούς, συχνά αναφέρονται ως skank( μουσική τεχνική).Ο εκκεντρικός ρυθμός του reggae,μπορεί να μετρηθεί με την πρόσθεση ενός «και» μετά απο κάθε ρυθμό(π.χ 1 και 2και 3 και 4). Ο ρυθμός της reggae είναι συνήθως πιο αργός από ό, τι στο ska, αλλά πιο γρήγορος από ό, τι στο Rocksteady.Πολλές φορές η reggae χρησιμοποιεί την κυρίαρχη χορδή στην ελλάσονα της μορφή, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει να ακουστεί ένας τέλειος ρυθμός. Αυτή η έλλειψη  ανάμεσα στην τονική και την κυρίαρχη προσδίδει μια αίσθηση της κίνησης “χωρίς ανάπαυση» και μια αρμονική ασάφεια.

Είδη reggae

Δύο από τα πιο κλασσικά είδη του reggae είναι το ska και το rocksteady, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.  Άλλα είδη στα οποία κατηγοροποιείται είναι το reggae reggae, το οποίο έχει αρκετές ομοιότητες με το ska και το rocksteady και το root reggae, το οποίο συμπυκνώνει τον ήχο και ακούς την πραγματική μορφή του reggae. Ένα ακόμη είδος reggae αποτελεί και το LoversRock, το οποίο αποτελείται από όμορφες μελωδίες και γλυκά τραγούδια. Το είδος Dub dub έίναι η ξέφρενη εκδοχή του reggae, το οποίο αργότερα θα ανοίξει δρόμο σε ένα άλλο είδος το Deejay.Οι  Deejay είναι οι αυθεντικοί rappers, οι οποίοι είχαν την τάση με τρόπο διασκεδαστικό να αναμειγνύουν διάφορα λυρικά στοιχεία. Τέλος το dancehall είναι ένας ενδιαφέρον όρος από τα είδη του reggae, καθώς  χαρακτηρίζεται από το γρηγορότερο ρυθμό του, τη χρήση «συνθεσάιζερ» και rap φωνητικών.

7 ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με την reggae

  • Αν ο Bob Marley ήταν ακόμα ζωντανός θα άξιζε $ 130 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα απίστευτο γεγονός, καθώς  η καθαρή αξία του είναι μεγαλύτερη από την άξία 10 κορυφαίων πλουσιότερων καλλιτεχνών μαζί.
  • Ο Bob Marley έχει 11 νόμιμα παιδιά με διάφορες γυναίκες και 2 νόθα παιδιά.Οι Rastas πιστεύουν στην ελεύθερη αγάπη .
  • Η Reggae δημιουργήθηκε εν μέρει από ένα ατύχημα, όταν η αντήχηση ενός ενισχυτή μιμήθηκε τη χορδή του εκκεντρικού ρυθμού.
  • Το νούμερο ένα Reggae άλμπουμ όλων των εποχών είναι το άλμπουμ του Bob Marley.Είναι εκπληκτικό το πώς ένας άνθρωπος  μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επιρροή στον κόσμο .
  • Η πλεοψηφία των παλαιών reggae καλλιτεχνών απο την Τζαμάικα πυροβολήθηκαν σε ατυχήματα που συνέβησαν σε συμμορίες.Ακόμη και ο Bob πυροβολήθηκε αλλά επέζησε.
  • Υπάρχουν πάνω από 200 φεστιβάλ Reggae σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο . Η πλειοψηφία είναι στις ΗΠΑ.
  • Υπάρχουν πάνω από 15 μουσικές μορφές που έχουν προέλθει από reggae.

 

Για τον τομέα Βιογραφιών και Κουλτούρας Πολιτισμών:

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογράφος