Δεν έχουν τέλος οι αεροπορικές τραγωδίες ανα τον κόσμο που κόβουν απότομα το νήμα της ζωής ανθρώπων και βυθίζουν στην θλίψη ολόκληρο τον πλανήτη.

Ποιός θα φανταζόταν ότι η πιο καταθληπτική Δευτέρα του έτους θα ξημέρωνε με μια αεροπορική τραγωδία δίχως προγούμενο κοντά στο αεροδρόνιο Μανάς του Κιργιστάν.

Στις 7:31 π.μ (τοπική ώρα) συντριβή ενός αεροσκάφους μεταφοράς εμπορευμάτων της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας ACT Airlines, το οποίο εκτελούσε πτήση της Turkish Airlines και στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις,οι αρχές φοβούνται για αύξηση του αριθμού καθώς υπάρχουν αρκετοί βαριά τραυματίες.

Το υπουργείο Μεταφορών του Κιργιστάν αρχικά υποστήριζε ότι το αεροσκάφος είχε πενταμελές πλήρωμα, ήταν Boeing 747-400 και ανήκε στην τουρκική αεροπορική εταιρία, Turkish Airlines. Ωστόσο, στην συνέχεια εταιρεία εμπορευματικών αερομεταφορών ACT Airlines ανακοίνωσε ότι ήταν δικό της.

«Το TC-MCL αεροσκάφος μας, που εκτελούσε στις 16 Ιανουαρίου πτήση από το Χονγκ Κονγκ στο Μπισκέκ συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο Μπισκέκ στο τέρμα του διαδρόμου απογείωσης-προσγείωσης για άγνωστο λόγο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της που έστειλε με email η εταιρεία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του αεροδρομίου, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε μία ενδιάμεση στάση στο Μανάς, κατά την πτήση του από το Χονγκ Κονγκ προς την Κωνσταντινούπολη

Το αεροπορικό δυστύχημα προκλήθηκε κατά την προσπάθεια προσγείωσης του Boeing 747 σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ενώ απείχε 1,5 έως 2 χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης

Το αεροσκάφος σύρθηκε για αρκετά μέτρα μέσα στο χωριό καταστρέφοντας ολοσχερώς πάνω απο 15 κατοικίες σύμφωνα με τον Μοκχάμεντ Σβαρόφ, υπεύθυνο του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, που έχει διαθέσει ομάδα τουλάχιστον 20 διασωστών.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται οι τέσσερις πιλότοι. Παράλληλα ενημέρωσε ότι εντόπισε τα πτώματα 15 χωρικών. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 6 παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑSS, ένα από τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους επέζησε της συντριβής, αλλά τελικά κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ο Μουχάμεντ Σβάροφ, αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ανακοίνωσε ότι περί τις 07.40 τοπική ώρα μεταγωγικό αεροσκάφος ναυλωμένο από τουρκική εταιρεία συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Μανάς στο Μπισκέκ εξαιτίας των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών.

«Το αεροσκάφος έπεσε επάνω σε κατοικίες, σκότωσε ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε στο AFP αυτόπτης μάρτυρας. «Δεν έχει μείνει τίποτε από τα σπίτια, οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μαζί με ολόκληρες τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, πολλοί κοιμόντουσαν».

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, το δυστύχημα οφείλεται σε «σφάλμα του πιλότου», όπως μετέδωσε το AFP στο αραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων,όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιργιστάν Μουχαμετκαλί Αμπουλκαζίγιεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Όπως ήταν αναμενόμενο Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ διέταξε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και ήδη η αρμόδια εισαγγελική αρχή ξεκίνησε να ερευνά τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας.

Από τους πρώτους που εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Κιργίζιο ομόλογό του ήταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν , όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο αλλά και η Turkish Airlines με ανάρτησή της στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Έμιλυ Τσενάι, Δημοσιογράφος – Υπεύθυνη Τομέα Περιηγήσεων.