Ποιος θα το έλεγε πως μια πλαστική εγχείρηση θα δημιουργούσε τόσα προβλήματα; Κι όμως, φωτογραφίες από τρεις γυναίκες που έχουν ‘κολλήσει’ σε ένα νοτιοκορεατικό αεροδρόμιο, κάνουν τον γύρο των κινεζικών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Αιτία οι αλλεπάλληλες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιήσει στα πρόσωπα τους, με αποτέλεσμα να μην μοιάζουν με τις φωτογραφίες των διαβατηρίων τους.

Οι νοσοκομειακές κλινικές πλαστικής χειρουργικής της Νότιας Κορέας φημίζονται ως μερικές από τις καλύτερες στον κόσμο, και ως εκ τούτου γυναίκες από άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, πετούν τακτικά στη Νότια Κορέα για να αλλάξουν ολοσχερώς την όψη των προσώπων τους. Επιπλέον, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, αλλά έγκειται στο ότι πραγματοποιούν ενέσεις Botox που αλλοιώνουν ακόμα περισσότερο την εμφάνιση των γυναικών. Έτσι, λοιπόν, η πλήρη μεταμόρφωση των προσώπων τους κατέστησε δύσκολο για το προσωπικό του αεροδρομίου να τις αναγνωρίσει από τη φωτογραφία διαβατηρίου τους.

Βέβαια, λόγω αυτής της περισσότερο ‘παραμόρφωσης’ παρά μεταμόρφωσης πολλές κλινικές προσφέρουν «πιστοποιητικά πλαστικής χειρουργικής» στους πελάτες τους, ως χείρα βοηθείας κατά την αναγνώριση τους από τους αξιωματικούς μετανάστευσης. Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά περιλαμβάνουν τον αριθμό διαβατηρίου του ασθενούς, τη διάρκεια παραμονής, το όνομα, τη θέση και την επίσημη σφραγίδα του νοσοκομείου

Αυτά τα πιστοποιητικά πλαστικής χειρουργικής αναγνωρίζονται και γίνονται δεκτά συνήθως ακόμη και από τα τελωνεία του αεροδρομίου, καθώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ταξιδιωτών έχουν παραμείνει αμετάβλητα από τους πλαστικούς χειρουργούς. Δυστυχώς, άτυχες στάθηκαν τρεις Κινέζες που προσπαθούν να επιστρέψουν από τη Νότια Κορέα, αφού τα πιστοποιητικά δεν βοήθησαν πολύ. Εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο με τα πρόσωπά τους πολύ πρησμένα και τυλιγμένα σε επιδέσμους και ήταν σχεδόν αδύνατο να τις αναγνωρίσουν με τις φωτογραφίες διαβατηρίων τους, και η επαλήθευση από πρόσωπο σε διαβατήριο διήρκεσε πολύ περισσότερο.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα έχετε κατά νου να κάνετε πλαστική χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο σας, ίσως θα ήταν καλύτερα είτε να περιμένετε λίγες μέρες να ξεπρηστείτε προτού επιχειρήσετε να ταξιδέψετε σε άλλη χώρα, είτε να την προγραμματίσετε μετά την επιστροφή σας.

Δέσποινα Λούλου, Δημοσιογράφος