Το θρυλικό σουηδικό συγκρότημα ΑΒΒΑ, μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει ξανά με μία συναυλία που θα γράψει ιστορία! Όχι μόνο γιατί έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια που τους έχουμε δει μαζί επί σκηνής, αλλά και γιατί σε αυτήν τη συναυλία θα εμφανιστούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο αυτό ανακοίνωσε στον Τύπο ο Benny Anderson, ένας εκ των μελών του επιτυχημένου συγκροτήματος, λέγοντας συγκεκριμένα ότι ετοιμάζουν μία περιοδεία εικονικής πραγματικότητας: «Βλέπουμε ο ένας τον άλλο κάπου – κάπου, κάναμε μερικά διαφορετικά πράγματα και τώρα έχουμε ένα project μπροστά μας», είπε στη σουηδική εφημερίδα Expressen.


Το project αυτό, σε συνεργασία με το μάνατζερ των Spice Girls, Simon Fuller και τη Universal Music Group, χαρακτηρίζεται ως μία «… πρωτοποριακή επιχείρηση, που θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας και εικονικής πραγματικότητας… που θα επιτρέψει στη νέα γενιά των fans να δουν, να ακούσουν και να νιώσουν τους ΑΒΒΑ μ’ έναν τρόπο που προηγουμένως έμοιαζε απίστευτος». Ο Anderson συμπλήρωσε: «Εμπνεόμαστε από τις απεριόριστες δυνατότητες που επιφυλάσσει το μέλλον και θέλουμε πολύ να είμαστε κομμάτι της δημιουργίας κάτι καινοτόμου που αφορά το τώρα». Η τραγουδίστρια Anni-Frid (Frida) Lyngstad, επίσης μέλος του κορυφαίου συγκροτήματος, δήλωσε: «Οι fans μας ανά τον κόσμο πάντα μας ζητούν μια ριζική αναμόρφωση κι έτσι ελπίζω αυτό το νέο δημιούργημα των ΑΒΒΑ να τους συνεπάρει, όσο έχει συνεπάρει εμάς».

Κάτι ανάλογο είχε πραγματοποιηθεί και το 2012, στο φεστιβάλ Coachella, με την εμφάνιση του ολογράμματος του θρυλικού Αμερικανού ράπερ Tupac Shakur, σε ψηφιακή μορφή με τη βοήθεια παρόμοιας τεχνολογίας με αυτήν που θα χρησιμοποιηθεί και για την περιοδεία των ΑΒΒΑ. Ο Τupac σκοτώθηκε το Σεπτέμβριο του 1996, κατά τη διάρκεια επίθεσης κι ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Χρειάζεται χρόνος για να ψηφιοποιηθεί ένα πρόσωπο» ανέφερε ο Anderson, σύμφωνα με το ΝΜΕ. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι πολύ διασκεδαστικό, είναι τόσο προηγμένη τεχνολογία. Θα είναι ενδιαφέρον».

Η ανακοίνωση αυτής της περιοδείας ακολούθησε μία άλλη που αφορούσε το επιτυχημένο ποπ συγκρότημα και σύμφωνα με την οποία θα εγκαινιαστεί μία έκθεση στο Λονδίνο αφιερωμένη στους ΑΒΒΑ. Η έκθεση θα φέρει τον τίτλο «ABBA: Super Troupers» από τη μεγάλη και πασίγνωστη επιτυχία τους «Super Trouper» και σ’ αυτήν οι θαυμαστές τους θα έχουν την ευκαιρία να δουν προσωπικά αντικείμενα του συγκροτήματος, τα αυθεντικά μουσικά τους όργανα, αλλά και τους χειρόγραφους στίχους των μεγαλύτερων επιτυχιών τους. Επιπλέον, θα μπορούν να μεταφέρονται σε μία πληθώρα χώρων, όπου ο καθένας θα αντιπροσωπεύει κι ένα διαφορετικό κομμάτι της πορείας του συγκροτήματος.

Για παράδειγμα, ένας από αυτούς θα είναι το δωμάτιο του Brighton Grand Hotel, όπου έμειναν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Eurovision το 1974, στον οποίο αναδείχθηκαν και νικητές με το τραγούδι «Waterloo». Για την ιστορία, οι ΑΒΒΑ έχουν πουλήσει πάνω από 381 εκατομμύρια album και single σε όλο τον κόσμο, επίδοση που τους καθιστά από τους πρώτους σε πωλήσεις μουσικούς όλων των εποχών και το δεύτερο σε πωλήσεις συγκρότημα όλων των εποχών. Ήταν το πρώτο συγκρότημα από μία μη-αγγλόφωνη χώρα που οι επιτυχίες του σκαρφάλωσαν στα επίσημα charts πολλών αγγλόφωνων χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική.

Το συγκρότημα είχε σημαντική επιτυχία και σε αγορές της Λατινικής Αμερικής, ενώ ηχογράφησε και μια συλλογή από πασίγνωστα τραγούδια τους στα ισπανικά. Επίσης, η μουσική τους συμπεριλήφθηκε σε αρκετές ταινίες («Ο γάμος της Muriel», «The Adventures of Priscilla», «Queen of the Desert»), καθώς επίσης και στο επιτυχημένο μιούζικαλ «Mamma Mia» (1999). Η ομώνυμη ταινία (2008) έκανε επίσης μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και μία από τις κορυφαίες στιγμές του συγκροτήματος αποτέλεσε η εισαγωγή του στο Rock and Roll Hall of Fame στις 15 Μαρτίου 2010.

Οπότε, λοιπόν, αναμένουμε όλοι με μεγάλη ανυπομονησία την τόσο ιδιαίτερη επανένωση αυτού του πολύ αγαπημένου μας συγκροτήματος!

Σωτηριάδου Πηνελόπη, Δημοσιογράφος