Ο Τζέιμς Τζόυς (James Augustine Aloysius Joyce, 2 Φεβρουαρίου 1882, 13 Ιανουαρίου 1941) ήταν Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ού αιώνα, δημιουργός του μυθιστορήματος Οδυσσέας (1922) και Finnegans Wake (1939). Παρά την καταγωγή του, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ιρλανδίας.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του James Joyce, Σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων, ο Τζόυς αναλύει την κοινωνία του Δουβλίνου βασιζόμενος κυρίως στις εμπειρίες της νεότητάς του. Περιγράφει μια πόλη υπό το καθεστώς “παράλυσης” και με τους χαρακτήρες του, να αδυνατούν να ανακαλύψουν ένα νόημα στη ζωή τους. Στο διήγημα Αραβία, διαφαίνεται και η άρνηση του Τζόυς απέναντι στην Εκκλησία. Η συγγραφή του έργου ξεκίνησε το 1904, περίοδο κατά την οποία ο ίδιος εγκατέλειπε την Ιρλανδία και εκδόθηκε τελικά στην Αγγλία το 1914, έπειτα από αρκετές δυσκολίες.


Όταν ο Frank Cremins,ένας Ιρλανδός διπλωμάτης με έδρα την Βέρνη, ενημέρωσε το τμήμα των δημοσίων σχέσεων στο Δουβλίνο, στο οποίο Υπουργός ήταν ο Eamon de Valera, για τον θάνατο του James Joyce, ο Joseph Walshe απάντησε “Παρακαλώ ενημερώστε μας σχετικά με τον θάνατο του Joyce. Αν είναι δυνατό μάθετε αν πέθανε Καθολικός, εκφράστε τα συλλυπητήρια μας στην σύζυγό του και εξηγείστε της τους λόγους που δεν μπορώ να παραβρεθώ στην κηδεία”.

Ο Joyce είχε συμφωνήσει με τους Ιρλανδούς διπλωμάτες στην Βισί της Γαλλίας, πριν λάβει την άδεια εισόδου στην Ελβετία, και έφτασε στην Ζυρίχη με την οικογένεια του τον Δεκέμβριο του 1940. Στην Γένοβα τον συνάντησε ο Sean Lester,Ιρλανδός διπλωμάτης, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας στην Κοινωνία των Εθνών, και με τον οποίο ο Joyce πέρασε τις πιο φιλικές του στιγμές.


Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, ο Lester έστειλε στεφάνι και πρότεινε στον Cremins να παρευρεθεί στην κηδεία, ώστε να βρίσκεται και κάποιος Ιρλανδός αξιωματούχος.

Όπως συνήθως συνέβαινε με τους Joyces, υπήρχε οικονομική στενότητα και οι φίλοι της οικογένειας θα έπρεπε να καλύψουν τα έξοδα της κηδείας.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος