Με αφορμή την έναρξη της εαρινής ισημερίας, τον επίσημο ερχομό της Άνοιξης δηλαδή, το μυαλό μας έχει ήδη μπει σε ρυθμούς διακοπών. Ήλιος, ανθισμένη φύση , καταγάλανη θάλασσα, πώς να μη θέλει κανείς να αποδράσει από την ήδη βεβαρυμένη καθημερινότητα που άφησε πίσω του ο χειμώνας;
5 ανοιξιάτικες αποδράσεις στην Ελλάδα για όσους θέλουν να απολαύσουν τη φύση στα ”πολύχρωμά” της:

 

 

 

 

 

1) Πήλιο: Το Πήλιο ή αλλιώς βουνό των Κενταύρων βρίσκεται στο Νομό Μαγνησίας και είναι ένας προορισμός που προτείνεται για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Διαθέτει 24 χωριά, εκ των οποίων τα πιο γνωστά είναι Μακρυνίτσα, Πορταριά, Μηλιές, Τσαγκαράδα, Τρίκερι, Ζαγορά και Χάνια. Αν επισκεφθείτε το Πήλιο την Άνοιξη, θα αντικρίσετε πετρόκτιστα αρχοντικά μες στη φύση, πλακόστρωτες πλατείες, παραδοσιακές γεύσεις, όπως το γνωστό ”σπετζοφάι” και φυσικά μία θέαση της πόλης του Βόλου από ψηλά, μαγευτική.

 

 

 

 

 

 

 

2) Ναύπλιο: Η πόλη του Ναυπλίου είναι ίσως η πιο γοητευτική περιοχή της Πελοποννήσου.Τώρα την άνοιξη, που είναι όλα ανθισμένα, έχει κανείς την εντύπωση ότι βρίσκεται σε χωριό της Γαλλίας. Η περιήγηση ξεκινά από την παλαιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια, τα νεοκλασσικά της κτίρια, το άγαλμα και το ”παλατάκι” του Όθωνα. Το ”Μπούρτζι” είναι ένα από τα δύο ενετικά φρούρια του Ναυπλίου,το σήμα κατατεθέν του· μικρό οχυρωμένο νησάκι στην είσοδο του κόλπου του Ναυπλίου. Στη συνέχεια, αξίζει να ανεβείτε τα 999 (σύμφωνα με την παράδοση) σκαλιά που οδηγούν στο φρούριο του Παλαμηδίου και να θαυμάσετε από ψηλά την πανέμορφη θέα που προσφέρει. Επιβάλλεται να επισκεφθείτε το ενετικό φρούριο, Ακροναυπλιά, βραχώδης χερσονησίδα που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου.

 

 

 

 

 

 

 

3) Καρδίτσα: Η όμορφη θεσσαλική πόλη διαθέτει στον κορμό της την Λίμνη Πλαστήρα, η οποία αποτελεί πόλος έλξης και την περίοδο της άνοιξης. Πέρα από τη φύση που βοά και μας καλεί να αφεθούμε στο μεγαλείο της, η Λίμνη Πλαστήρα παρέχει προσεγμένα καταλύματα για ξεκούραση και χαλάρωση , ταβέρνες με ντόπιες νοστιμιές και φυσικά δραστηριότητες , όπως ιππασία ,οι οποίες ανταποκρίνονται σε αυτό που αποκαλούμε Βουκολική Ζωή και κρατούν τον επισκέπτη σε μία κατάσταση ηρεμίας και εγρήγορσης ταυτόχρονα.

 

 

 

 

 

 

4) Μονεμβασιά: ‘Αλλη μία περιοχή της Πελοποννήσου , που αξίζει να επισκεφθείτε την Άνοιξη. Η Μονεβασιά είναι ένας ιστορικός τόπος με άπειρη φυσική ομορφιά. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας με την ”Καστροπολιτεία”, όπου υπάρχουν 24 ναοί με βυζαντινά στοιχεία, επιβλητικοί θόλοι, οι ”δρομικές” και φυσικά την Αγιά Σοφιά, που παρουσιάζει ομοιότητα με αυτή της Πόλης, η οποία αποτελεί αξιοθέατο με εξαιρετική θέα. Εν συνεχεία, περιηγηθείτε στην Πάνω Πόλη, ανάμεσα σε αρχοντικά της ενετικής αριστοκρατίας και τέλος στην Κάτω Πόλη, στα γραφικά σοκάκια της, όπου υπάρχουν καφέ και ταβερνάκια.

 

 

 

 

 

 

 

5) Ιωάνιννα (Πάπιγκο): Αδράξτε την ευκαιρία να γνωρίσετε την Άνοιξη έναν από τους πιο παραδοσιακούς και προστατευμένους οικισμούς στην Ελλάδα, το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Δύο χωριά μες στη φύση, με έντονο το στοιχείο της πέτρας· μεγάλα αρχοντικά, λιθόστρωτα δρομάκια και πέτρινες βρύσες. Στην ενδιάμεση απόστασή τους , θα βρείτε μία φυσική ρεματιά , τις ”Κολυμπήθρες”. Στο μικρό Πάπιγκο θα δείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών με τον αιωνόβιο πλάτανο και για όσους το επιθυμούν, να ζήσουν την εμπειρία της ορειβασίας στη μυθική Δρακολίμνη και στους πύργους της Αστράκας.

 

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Μαρίζα Παπαναστασίου, Δημοσιογράφος.