Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πώς , ότι αντικείμενο χάσατε ή οτιδήποτε θα θέλατε να έχετε στα χέρια σας θα μπορούσατε απλά να το αποκτήσετε σε 3D μορφή,απλά και μόνο με την βοήθεια ενός εκτυπωτή; Από ένα κλειδί που ίσως χάσατε, έναν δορυφόρο για τους λάτρεις του διαστήματος, μία αντίκα που σας έχει μαγέψει ακόμη και ένα πιάτο φαγητό. 

Όσο εξωπραγματικό κι αν ακούγεται η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών πλέον κάθε μέρα εξελλίσεται όλο και περισσότερο και θα μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Οι 3D printers είναι ένα είδος εκτυπωτή που μπορεί εφόσον εισαχθούν τα κατάλληλα δεδομένα, να τυπώσει σε φυσικό μέγεθος πράγματα με χαρτί, σκληρό χαρτί, πλαστικό αλλά και μέταλλο. Φανταστείτε ότι πλεον θα μπορείται να εκτυπώσετε παπούτσια, ρούχα ή έπιπλα. Βέβαια η ποιότητα δεν θα είναι ίδια με των προτώτυπων αντικειμένων αλλά οι εκτυπωτές θεωρούνται αρκετά χρήσιμοι στην βιομηχανική κοινωνία αφού κάνουν τεστ σε προιόντα χωρίς έξοδα όπως εξαρτήματα αυτοκινήτων, όργανα γυμναστικής ακόμα και καθίσματα αεροπλάνων που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν εκατομμύρια, χάρη στη μεγάλη μείωση του βάρους. 

 

Στην Αργεντινή, μια ομάδα νέων ατόμων σχεδίασαν ένα 3D εκτυπωμένο σκάκι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Αυτό το 3D εκτυπωμένο σκάκι, στο οποίο έχει ενσωματωθεί σύστημα ανάγνωσης Μπράϊγ για τους αριθμούς και τα γράμματα της σκακιέρας (Braille :σύστημα ανάγνωσης για τυφλούς), έχει δοθεί στο Ινστιτούτο Elizalde για τους τυφλούς στην Αργεντινή. Το σκάκι αυτό, το οποίο χρειάστηκε περίπου ένα μήνα για να ολοκληρωθεί, ενσωματώνει ένα αφαιρούμενο χαρτόνι με τα σκοτεινά τετράγωνα να ανεβαίνουν ελαφρώς υψηλότερα από τα λευκά τετράγωνα. Κομμάτια με γάντζους στο κάτω μέρος του που ταιριάζουν στις τρύπες από τα τετράγωνα. Στις άκρες υποδεικνύονται με Braille οι στήλες και οι σειρές. 

 

Οι 3D εκτυπωτές όμως δεν περιορίζονται πουθενά, αφού φέρνουν την επανάσταση και στην διατροφή μας. Η Ε.Ε. χρηματοδότησε με 3 εκατομμύρια ευρώ ένα project με την ονομασία Performance, την οποία έχει ως στόχο την δημιουργία μαλακής τροφής μέσω 3D εκτυπωτή. -Στο παρακάτω βίντεο δείτε πώς- Ο 3D εκτυπωτής που θα προκύψει από το project PERFORMANCE θα “χτίζει” την τροφή σε στρώματα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα σε σχέση με τη διαδικασία που εφαρμόζεται σήμερα. Το project βασίζεται στην επιτυχία της γερμανικής εταιρείας Biozoon, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της μαλακής τροφής το 2010 και έκτοτε τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από 1000 περίπου οίκους φροντίδας στη Γερμανία. 

 

Αυτό που καταλαβαίνουμε λοιπόν είναι ότι στο μέλλον θα εξοικειωθούμε τόσο με τη 3

εκτύπωση, έτσι ώστε όταν χάνεις ένα κλειδί ή ένα εργαλείο θα πηγαίνουμε στο κοντινότερο ‘εργαστήριο 3D εκτύπωσης’ και θα ζητάμε να μας το εκτυπώσουν. Τα παιδιά μπορεί να εκτυπώνουν τα δικά τους ιδιαίτερα παιχνίδια ή γλυκά Είναι επίσης σίγουρο ότι οι αποθήκες δεν θα έχουν πλέον στοκ από προϊόντα, αλλά υλικά που απαιτούνται για την κατά παραγγελία τρισδιάστατη εκτύπωση αντικειμένων (μεταλλικά, πλαστικά, γύψινα…) 

Πόσο θετική είναι όμως αυτή η ανακάλυψη; 

 

Και μπορεί η τεχνολογία να εξελίσετται ετσι ώστε να μας λύνει τα χέρια σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας ή τουλαχιστόν απλά να έχουμε μια πιο ”εύκολη” ζωή, όμως συχνά ο άνθρωπος το εκμεταλλεύεται αρνητικά και απερίσκεπτα. Στις Η.Π.Α. ήδη έχουν εκτυπωθεί και χρησιμοποιηθεί τα πρώτα 3D όπλα, εξ ολοκλήρου πλαστικά αλλά με κομμάτια μετάλλου για μεγαλύτερη ισχύ, όπως και εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν και τον προσωπικό τους οπλισμό. Επίσης τα ναρκωτικά και τα εκτυπωμένα φάρμακα θα ήταν μία από τις χειρότερες ”εκτυπώσεις” που θα μπορούσε κανείς να κάνει, καθώς ο παρασκευαστής εαν έχει στα χέρια του την σωστή συνταγή δεν θα χρειαστεί να έρχεται σε επαφή με άλλους ώστε να έχει τις ναρκωτικές ουσίες.  Οπότε αυτή η ηλεκτρική συσκευή ή θα επισκιαστεί από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα φέρει ή ο ίδιος ο άνθρωπος πρέπει να βάλει μέτρο στην χρήση της ακόμα και νομικά πλαίσια αν χρειαστούν ώστε να μην σκεφτεί κάτι παραπάνω ο ανθρώπινος νους. 

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος