Μια ευχάριστη “έκπληξη” ετοιμάζουν 280 καλλιτέχνες για τους άστεγους της Αθήνας. Για 8η φορά η διεθνής εικαστική εκστρατεία “Έκπληξη”, μια πρωτοβουλία της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ, συνεργάζεται με την καλλιτεχνική κοινότητα και συγκεντρώνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η λειτουργία της “Έκπληξης”έχει ως εξής: Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα τα οποία διατίθονται στην συμβολική τιμή των 50 ευρώ. Ο θεατής και αγοραστής όμως δεν γνωρίζει την ταυτότητα του καλλιτέχνη, η οποία αποκαλύπτεται μόνο μετά την αγορά του έργου. Πρόκειται για μια “έκπληξη” που περιμένει τον θεατή κι αναμφισβήτητα αυτό το “παιχνίδι αγοράς” προκαλεί τον θεατή να επιλέξει και να αγοράσει το έργο με βάση το γούστο του και όχι με βάση τον δημιουργό του.

Από αυτό, λοιπόν, το καλλιτεχνκό παιχνίδι αγοράς πρόκειται να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό το οποίο προορίζεται για φιλανθρωπικό σκοπό. Πιο συγκεκριμένα, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ, του μη κερδοσκοπικού κοινωνικού φορέα που παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους καθώς και την κοινωνική τους επανένταξη.Αυτή η φιλανθρωπική κίνηση πραγματοποιείται με επιτυχία από το 2009 και θεωρείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης στους άστεγους πολίτες της Αθήνας. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί πως έως τώρα περισσότεροι από 2000 καλλιτέχνες έχουν προσφέρει τα έργα τους σε αυτή την πρωτοβουλία αφιλοκερδώς.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Κολλάρος, ιδρύτρια του artAZ και εμπνευστή της ανθρωπιστικής εικαστικής πρωτοβουλίας, η ανταπόκριση των καλλιτεχνών ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή κι έτσι συγκεντρώθηκαν γρήγορα 280 έργα τέχνης. Επιπλέον, η κυρία Αλεξάνδρα Κολλάρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως μέσα από όλα αυτά τα έργα θα γίνει γνωστό το κοινωνικό πρόσωπο της Σύγχρονης Τέχνης και μαζί της και οι τάσεις και τα εικαστικά ρεύματα της εποχής.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος