Μία από τις στιγμές που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι η 11η Σεπτεμβρίου.

Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία , και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Διδύμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους, χτυπώντας τα σύμβολα της δύναμής του, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις.

…μέχρι το One World Trade Center

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 (πρώην πύργος της Ελευθερίας) είναι ο κύριος ουρανοξύστης του συμπλέγματος κτιρίων του καινούριου Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Αποτελεί τον υψηλότερο και ακριβότερο στην κατασκευή ουρανοξύστη στο δυτικό ημισφαίριο , καθώς η κεραία του αγγίζει 541 μέτρα (ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, ο Γουίλις Τάουερ στο Σικάγο φτάνει τα 530 μέτρα) και η κατασκευή του κόστισε συνολικά 3,9 δισ. δολλάρια. Η κατασκευή μοιράζεται το όνομά της με τον βόρειο Δίδυμο Πύργο, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001..

Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Ντέιβιντ Τσάιλντς, του οποίου η εταιρία στην οποία εργάζεται, η Skidmore, Owings & Merill σχεδίασε το Μπουρτζ Καλίφα στa H.A.E και τον Γιούλις Τάουερ. Η κατασκευή των θεμελίων και τον υπογείων ορόφων ξεκίνησε στις 27 Απριλίου 2006. Από τις 30 Απριλίου 2012 αποτελεί το πιο ψηλό κτίριο στην Νέα Υόρκη, όταν και ξεπέρασε σε ύψος το Empire State Building Στις 10 Μαΐου 2013, τοποθετήθηκε το τελευταίο κομμάτι του κτιρίου, η άκρη της κεραίας του, φτάνοντας το κτίριο στα 541 μέτρα. Το ύψους του κτιρίου είναι συμβολικό, διότι σε πόδια, την μονάδα μέτρησης του μήκους στις Η.Π.Α., μετατρέπεται σε 1.776 πόδια, έτος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Στις 3 Νοεμβρίου 2014 το κτίριο άνοιξε για το κοινό και στέγασε την πρώτη εταιρεία, Conde Nast, η οποία κατέλαβε 24 ορόφους.

Οι ΗΠΑ δεν ξεχνούν…

Η 11η Σεπτεμβρίου άφησε άναυδες τις ΗΠΑ, καθώς και την Παγκόσμια Κοινότητα, με τον Αμερικανικό λαό να αποδίδει, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας.

Δυστυχώς, συνέχεια των τρομοκρατικών επιθέσεων υπάρχει, με τους επιγόνους και συνεχιστές της Αλ Κάιντα, ISIS, και έχει, πλέον, λάβει διεθνείς διαστάσεις, με τα συμβάντα σε Γαλλία, Βέλγιο Γερμανία, Λονδίνο και Ισπανία (και αυτά είναι μόνο τα όσα συνέβησαν στον Δυτικό κόσμο) και φαίνεται πως η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί σε τεράστιο βαθμό.

Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να θέσει κανείς τον εαυτό του, μετά από τέτοιες τερατώδεις και κτηνώδεις επιθέσεις, με όποια μορφή και αν αυτές εκφράζονται (είτε αυτές είναι σε μορφή αεροπειρατείας, είτε με βομβιστικές επιθέσεις) είναι αν είναι διατεθημένος να ενδώσει στην τρομοκρατία και να απαντήσει με μίσος και φόβο ή αν όντως διαφέρει σαν άτομο, κυρίως με τον τρόπου που σκέφτεται και αντιλαμβάνεται (σέβεται) το διαφορετικό.

Εξάλλου, η καλύτερη άμυνα στην τρομοκρατία και στο κακό που προξενεί, και αυτό που τρέμει το κάθε εξτρεμιστικό μυαλό, είναι η συγχώρεση.

“…don’t look back in anger, I heard you say! “

-Oasis

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος