Τα 50’s ήταν μια εποχή που έφερε μεγάλες αλλαγές σε όλο τον κόσμο αποτελούσε την απαρχή της πραγματικής μεταπολεμικής περιόδου όπου σημειώθηκε μεγάλη οικονομική άνθηση και έγιναν μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων καθώς και τον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, πολύ σημαντικές ιατρικές καινοτομίες σημειώθηκαν μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια. Ακολουθούν δέκα από τις πιο σημαντικές στιγμές του ’50.

1. Baby Boom

1-babyboom

Η αύξηση των γεννήσεων την δεκαετία του ’50 είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς πραγμάτων: καταρχάς νεαρά ζευγάρια αναζητούσαν την κανονικότητα την φυσιολογική, ειρηνική ζωή που ακολούθησε τους δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους. Από την άλλη μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια που είχαν εγκαταλείψει την ιδέα να αποκτήσουν παιδιά για τους ίδιους ακριβώς λόγους άρχισαν να τεκνοποιούν. Επιπλέον, η μεταπολεμική εποχή τους έφερε αισθήματα ευημερίας, κάνοντας τους να αισθάνονται ότι μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους όλα εκείνα τα πράγματα που οι ίδιοι είχαν στερηθεί. Η αύξηση των γεννήσεων πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την μεγάλη μετακίνηση των ανθρώπων στα προάστια των πόλεων ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

2. Elvis Presley κάνει την εμφάνιση του στο μουσικό στερέωμα

2-elvis_presley

Καθώς είχε γίνει ευρέως γνωστός το 1956, ο βασιλιάς του Rock & Roll έγινε πραγματικός star χάρη στην ερμηνεία του στο τραγούδι Hound Dog που ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1952 από τον Willie Mae Thornton. Η περιστροφή των γοφών του Presley και ο προκλητικός χορός του προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην τάξη των συντηρητικών με ένα δημοσιογράφο να δηλώνει ότι οι κινήσεις του ταιριάζουν σε οίκο ανοχής. Παρόλα αυτά οι έφηβες θαυμάστριες του ούρλιαζαν με την ψυχή τους και πετούσαν τα εσώρουχα τους στην σκηνή κάθε φορά που έκανε την εμφάνιση του.

3. Οι φούστες με τα κανίς και τα κωνικά σουτιέν

3-poodle-skirts-1

Καθώς το rock & roll κατέκλυζε τα πάντα μεγάλες αλλαγές σημειώθηκαν στον τρόπο που οι άνθρωποι ντύνονταν. Η λεγόμενη poodle φούστα ήταν ένα αέρινο ρούχο, χρωματιστή, φουσκωτή καθώς το φουρό εκείνη την εποχή ήταν must συνήθως έφτανε λίγο κάτω το γόνατο και ήταν το αγαπημένο κομμάτι στην γκαρνταρόμπα των κοριτσιών. Φτιαγμένες από τσόχα, πολλές από αυτές είχαν ραμμένο απάνω τους ένα σκυλάκι κανίς απ’ όπου πήραν και την ονομασία τους. Η δημιουργία τους ήταν το αποτέλεσμα την επιθυμίας των κοριτσιών να μπορούν να χορεύουν πιο άνετα. Από την άλλη το κωνικό σουτιέν εμφανίστηκε χάρη στην Μέριλ Μονρόε, την Τζέϊν Μάνφιλντ και την Τζέϊν Ρούσελ μεγάλες σταρ του κινηματογράφου. Τα στήθη των γυναικών πλέον αφήνουν εντελώς διαφορετική αίσθηση στο μάτι και σίγουρα είναι κάτι που χαρακτηρίζει την εξωτερική τους εμφάνιση.

4. Στέφετε η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ

4-elisavet

Στις 2 Ιουλίου του 1953 η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ ανέβηκε στον θρόνο της Βρετανικής μοναρχίας. Είναι η βασίλισσα δεκαέξι ανεξάρτητων κρατών, φέροντας κάθε τίτλο και στέμμα ισότιμα. Είναι η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας και η μακροβιότερη στην παγκόσμια ιστορία για τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

5. Η πρώτη εμφάνιση της έγχρωμης τηλεόρασης

5-coloured-tv

Παρά το γεγονός ότι στην δεκαετία του ’60 έγινε ευρέως διαδεδομένη η έγχρωμη τηλεόραση το 1954 είναι η χρονιά που βγαίνει στην αγορά η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση. Το μοντέλο Westinghouse H840CK15 νίκησε τον πιο κοντινό του ανταγωνιστή σε λίγες μόλις εβδομάδες. Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσης την ίδια χρονιά ειδικότερα την πρωτοχρονιά. Η εκπομπή The Tournament of Roses Parade μεταδόθηκε από το NBC θέτοντας τα μελλοντικά στάνταρς για της επόμενες τηλεοπτικές μεταδόσεις.

6. Ξεκινάει το αμερικάνικο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

6-human_rights

Δύο γεγονότα κλειδιά λειτούργησαν ως καταλύτης για την έναρξη του αμερικάνικου κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα (American Civil Rights Movement) που προσπάθησε να φέρει την ποινικοποίηση των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά ήταν μια νομική υπόθεση που τέθηκε μπροστά στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο στο Τοπέκα του Κάνσας. Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι ο διαχωρισμός των μαύρων παιδιών στα δημόσια σχολεία ήταν αντισυνταγματικός και είχε επιβλαβείς επίπτωση σε αυτά. Η δεύτερη υπόθεση ήταν ένα περιστατικό που έγινε στο λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Rosa Parks αρνήθηκε να σηκωθεί από την θέση της για να καθίσει μια λευκή γυναίκα και ενώ της το είχε ζητήσει ο οδηγός και έτσι οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Η μαύρη κοινότητα της πόλης μποϊκοτάρισε τα λεωφορεία για 381 μέρες κάτι που οδήγησε στην άρνηση των διακρίσεων μεταξύ λευκών και μαύρων.

7. Ανακαλύφθηκε το ανθρώπινο DNA

7-dna

Η δομή διπλής έλικας του δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέως, ή αλλιώς DNA, ανακαλύφθηκε το 1953 από τον Αμερικανό γενετιστή James Watson και Francis Crick. Η ανακάλυψη ενός από τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής οδήγησε στην δημιουργία δυνατών επιστημονικών τεχνικών, όπως η γενετική μηχανική, την αλληλουχία των γονιδίων και την ανάπτυξη μονοκλονικών αντισωμάτων. Η πολλών εκατομμυρίων δολαρίων βιοτεχνολογική βιομηχανία του σήμερα έχει επίσης της ρίζες της σε αυτή την ανακάλυψη. Επιπλέον, εγκληματολογικές έρευνες έλαβαν τεράστια βοήθεια χάρη σε αυτή την ανακάλυψη, καθώς επέτρεψε στους εισαγγελείς να προσδιορίσουν ποιος είναι ο ένοχος και ποιος ο αθώος κάποιας κατηγορίας εγκλήματος με μεγαλύτερη

ακρίβεια.

8. Η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα

8-sputnik

Η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη παγκόσμια δύναμη που εκτόξευσε έναν δορυφόρο στο διάστημα. Ο Sputnik 1 εισήλθε στην κατώτερη γήινη τροχιά στις 4 Οκτωβρίου του 1957 προκαλώντας την διαστημική κόντρα μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Sputnik 1 είχε μόλις 23 ίντσες διάμετρο και είχε τέσσερις εξωτερικές κεραίες προκειμένου να αναμεταδίδει ραδιοκύματα στην γη. Ο δορυφόρος μπήκε στην τροχιά της γης 1440 φορές κατά την διάρκεια των 92 ημερών της αποστολής του.

9. Το όρος Έβερεστ κατακτάτε

9-peak-of-everest

 

Φτάνοντας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου φαινόταν ακατόρθωτο – μόνο οι Βρετανοί έστειλαν οκτώ ερευνητικές ομάδες μέχρι το 1953 προκειμένου να πατήσουν στην υψηλότερη κορυφή του Έβερεστ, αλλά όλοι τους απέτυχαν. Στις 29 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο Νεοζηλανδός Edmund Hillary και ο Νεπαλός Tenzing Norgay ήταν οι πρώτοι που πάτησαν στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου. Το κατόρθωμα ήταν συμβολικό της ανθρώπινης μαεστρίας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και η είδηση του έκανε τον γύρω του κόσμου. Η είδηση του κατορθώματος έφτασε το επόμενο πρωί στον Λονδίνο και η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ αμέσως έχρησε ιππότη τον Hillary και τον Norgay του Τάγματος του Βρετανικού Βασιλείου για το εκπληκτικό τους κατόρθωμα.

10. Η πρώτη μεταμόσχευση

10-transplant

Το πρώτο ανθρώπινο όργανο που μεταμοσχεύτηκε στην ανθρώπινη ιστορία ήταν ένα νεφρό. Η επέμβαση έγινε στις 23 Δεκεμβρίου του 1954 στο νοσοκομείο Brigham στην Βοστόνη, ο Ronald Herrick έδωσε έναν από τους νεφρούς του στον δίδυμο αδελφό του Richard. Γιατροί σε αυτήν την δύσκολη επέμβαση ήταν ο δρ. Jesehp Murray και ο δρ. David Hume. Η εμπειρία από αυτήν την επέμβαση ορόσημο στα ιατρικά δεδομένα πυροδότησε μια επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις σώζοντας αμέτρητες ζωές τις επόμενες δεκαετίες.

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Σοφία Μαγουλιώτη, Υπεύθυνη Τομέα Βιογραφιών και Κουλτούρας Πολιτισμού