Ο Νταν Μπράουν (Daniel “Dan” Brown, 22 Ιουνίου 1964) είναι Αμερικανός συγγραφέας μυθιστοριογραφίας θρίλερ, πιο γνωστός για το μυθιστόρημά του ο Κώδικας Ντα Βίντσι το οποίο εκδόθηκε το 2003.

Ο Μπράουν ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2016 ότι θα δωρίσει 300.000 ευρώ για να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των 4.600 σπάνιων βιβλίων για την αλχημεία, τη θρησκεία και τη μαγεία που χάνονται στο χρόνο. Ερωτεύθηκε τον πλούτο της αποκρυφιστικής γνώσης της βιβλιοθήκης καθώς εκεί μελετούσε όταν έκανε έρευνα για τη συγγραφή των βιβλίων του Το Χαμένο Σύμβολο και Ινφέρνο εδώ και δύο χρόνια επιβλέπει το έργο.

Έχουν γραφτεί πολλά για τις απόπειρες ψηφιοποίησης βιβλιοθηκών ωστόσο η συλλογή του αποκρυφιστικού αρχειακού υλικού της βιβλιοθήκης Ritman του Άμστερνταμ που πλέον είναι διαθέσιμη οnline σε όλους εντυπωσιάζει.Η βιβλιοθήκη Ritman ανακοίνωσε ότι ήδη 1.617 απόκρυφα χειρόγραφα είναι έτοιμα να εξερευνηθούν.

Ο αποκρυφισμός είναι ένα συστηματικό σώμα γνώσης αποτελούμενο από θεωρία, πρακτική και τελετουργικές συνταγές, στηριζόμενο συνήθως σε ιεραρχικά μεταφυσικά συστήματα τα οποία προβλέπουν κάποια άυλη, πνευματική σφαίρα ύπαρξης και υπεραισθητές δυνάμεις.

Η τρομερή κίνηση του Μπράουν έφερε έναν πλούτο ανεκτίμητης άξιας στη συλλογή των θρησκευτικών και φιλοσοφικών χειρογράφων αλλά και αποκρυφιστικών εγχειριδίων.

Ιωάννα Μπάκα, Δημοσιογράφος