Ποίος δεν έχει παίξει έστω και ένα video game; Ποιός δεν έχει κολλήσει έστω και με ένα video game; Μα φυσικά και όλοι έχουν ξοδέψει πολλές ώρες σε τουλάχιστον ένα παιχνίδι και έχουν ταυτιστεί με κάποιο χαρακτήρα. Πολλοί, ίσως και όλοι, έχουν ονειρευτεί να συμμετείχαν και αυτοί μέσα στο παιχνίδι και να βιώσουν την μαγεία που τους προσφέρει το παιχνίδι.

Ο κινηματογράφος ως μια μεγάλη μορφή τέχνης, έχει εκμεταλλευτεί τόσο την λογοτεχνία όσο και τα βιβλία και «ζωντάνεψε» τις ιστορίες τους στην μεγάλη οθόνη. Την δεκαετία του 90΄ είχε έρθει και η μεγάλη στιγμή, που ο κινηματογράφος αποφάσισε να «ζωντανέψει» τα video games με τεράστια απήχηση στον κόσμο. Μια προσπάθεια που έφερε πιο κοντά στην πραγματικότητα το όνειρο κάθε θαυμαστή. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις στους θαυμαστές των παιχνιδιών, καθώς οι περισσότερες ταινίες που έχουν βγει είναι από μέτριες προς κακές. Ας δούμε μερικές απ αυτές.

Super Mario Bros

Η πρώτη απόπειρα πραγματοποιήθηκε το 1993, όταν ο Ρόκι Μόρτον και η Άναμπελ Τζάνκελ δημιούργησαν την ταινία Super Mario Bros. O Mario kai o Luigi είναι από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες παιχνιδιών παγκοσμίως. Αυτό προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι σκηνοθέτες, δημιουργώντας μια ταινία ,όμως, κακή, την οποία δεν δέχτηκε ούτε και η Nintedo. Ο λόγος της αποτυχίας είναι πιθανόν ότι η ταινία αυτή αποτέλεσε την αρχή και οι σκηνοθέτες δεν αντιμετώπισαν με τον απαραίτητο σεβασμό τα video games, έτσι το αποτέλεσμα ήταν κακό.

Street Fighter

Ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια μάχης. Είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά στο είδος του, περιλαμβάνοντας πολύ βία. Το 1994, λοιπόν ο σκηνοθέτης Steven de Souza το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Βαν Ντάμ. Η ταινία παρά την εισπρακτική της επιτυχία, εξόργισε το κοινό και τους κριτές, καθώς στην ταινία δεν υπήρχα κάποιο πάτημα που να βασίζεται στην ιστορία του παιχνιδιού.

Mortal Kombat

Όπως και το Street fighter, είναι από τα πιο δημοφιλή και αντιπροσωπευτικά παιχνίδια του είδους του. Η βίαια του παιχνιδιού προκάλεσε μεγάλη συζήτηση σχετικά με την επιρροή που ασκεί στους νέους, ανοίγοντας κιόλας τον δρόμο για να συσταθεί η εταιρία ψηφιακής καταλληλότητας. Όταν, όμως, έγινε ταινία ο σκηνοθέτης της Πολ Άντερσον φρόντισε να μην περιέχει βία. Η ταινία με βάση τους κριτές δεν ήταν καλή, καθώς ήταν κακογραμμένη και χωρίς ωραία εφέ.

Final Fantasy: The spirits within

Είναι μια γιαπωνέζικη σειρά role playing. Δημιουργός της ο Χιρονόμπου Σακαγκουτσι. Ο ίδιος αποφάσισε να την σκηνοθετήσει κιόλας, δημιουργώντας μια ταινία πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη, με αληθοφανείς χαρακτήρες και τοπία. Όπως και πολλές όμως ταινίες, είχε έλλειψη συναισθήματος και καλών ερμηνειών από τους ηθοποιούς.

Silent Hill

Ο Κριστόφ Γκανς το 2006 αποφάσισε να κάνει ταινία το δημοφιλής παιχνίδι Silent Hill, το όποιο είναι από τα πιο εντυπωσιακά ψυχολογικά παιχνίδια θρίλερ. Ο σκηνοθέτης βασίστηκε και σεβάστηκε την ιστορία του παιχνιδιού, έχοντας ως μοναδικό πρόβλημα την έλλειψη ψυχολογικού υποβάθρου στους πρωταγωνιστές της ταινίας. Παρ΄ όλα αυτά η ταινία παραμένει μια από τις καλές που βασίστηκαν σε video games.

Lara Croft: Tomb Raider

Το μόνο που μπορείς να πεις για αυτή την ταινία είναι ότι πρωταγωνιστεί η Αντζελίνα Τζολί. Αυτό νομίζω είναι αρκετό! Ο Simon West, πάντως σκηνοθέτησε μία ταινία που είχε πολύ καλή ποιότητα παραγωγής, αλλά υστερούσε σε συναρπαστικές στιγμές δράσης και άφησε ανικανοποίητους τόσο τους θαυμαστές του παιχνιδιού όσο και όσοι την παρακολούθησαν.

Assasin’s Creed

Ένα παιχνίδι της Ubisoft, που δίνει την δυνατότητα σε κάθε παίκτη να βιώσει διάφορα γεγονότα της ιστορίας και να γνωρίσει την μάχη των Ναϊτών Ιπποτών με τους Ασσασίνους για τον μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Τζάστιν Κέρζελ διαλέγοντας πολύ καλούς ηθοποιούς, «ζωντάνεψε» το παιχνίδι στην μεγάλη οθόνη, προσφέροντας εξαιρετικές στιγμές δράσεις, έντονες εικόνες που μένουν εύκολα χαραγμένες στην μνήμη και μας ένταξε στον κόσμο του παρκούρ( χαρακτηριστικό του παιχνιδιού). Ο Κέρζελ μας πρόσφερε αναμφισβήτητα μία καλή ταινία.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος